Prevence vzniku zubního kazu
Vhodnou stravou bez zbytečného obsahu jednoduchých sacharidů - sladkosti, čokoláda, karamel, sladké nápoje, snížíme přísun živin pro kariogenní bakterie. Také snížení obsahu potravin obsahující škroby - banány, pšenice, rýže, brambory. Tím se zabrání jejich rozkladu na škodlivé kyseliny.
Pravidelnou a dokonalou zubní hygienou odstraňujeme zubní plak, ve kterém jsou obsaženy kariogenní bakterie. Jedná se o používání zubního kartáčku, zubních past, dentálních nití a dalších prostředků pro hygienu dutiny ústní. K vytvoření zubního plaku potřebují bakterie čas, proto je pravidelná hygiena nejlepším prostředkem proti vzniku zubního kazu.
Co dělat při vzniku zubního kazu?
Pokud zpozorujete zvýšenou citlivost zubu (na chlad, teplo, kyselé, sladké), navštivte naši stomatologickou ordinaci na Praze 10 - MUDr. Romanu Jonášovou. Bolest zubu pocítíte již při poškození vrstvy dentinu (zmíněná citlivost). Při poškození zubní dřeně cítíte bolest již trvalou a poškození zubu je nevratné. Při odumření dřeně bolest částečně slábne, ale s pokračujícím zánětem se mění na pulzující bolest a vzniká zánět okostice, kdy vzniká u kořene zubu "váček".
Nemá smysl návštěvu stomatologa odkládat!